tisdag 13 april 2010

Snickaren Hjalmar gör en Göteborgare

...han går på stan. Kommer ni ihåg att Hjalmar har en plan? Ja, att han ska bli snickare är ingen plan. Hans pappa är snickare och det ska såklart Hjalmar också bli. Det vet ni redan. Och ni vet att han bor i Göteborg. Snickaren Hjalmar har en annan plan, en helt egen. I dag ska han göra Göteborg osäkert, han ska besöka några av de finaste byggnaderna och de roligaste ställena i hela Göteborg, med pappa. De ska börja med att se en film på bio. "Snickerifestival i Göteborg" heter den och det är premiär. Den går i 3D. Bergakungen är Göteborgs nyaste biosalong och den finaste.

Göteborg(are) - det godaste för en snickare


Innan premiären ska de äta middag på Bergakungen och självklart beställer Hjalmar en sk Göteborgare, en hamburgare med västkustsallad, rå lök och dressing. Det var det godaste Hjalmar har ätit i hela sitt liv och pappa säger att riktiga snickare äter minst 1000 stycken göteborgare i sitt liv. Sen går de i pension. Spikar man inte mer då frågar Hjalmar. Jodå snickare kan inte sluta bygga eller spika, det är ett kall - en drog. Har man väl lärt sig att snickra är det svårt att sluta. Det är så roligt. Innan "Snickeri Festival I Göteborg" ska börja måste Hjalmar gå på toaletten säger pappa och skojar om att han kan lägga en Göteborgare. Hjalmar skrattar inte. Han är för koncentrerad på att se hur den där snickaren ska göra på filmen. Vad ska han bygga? Vilka verktyg kommer han att ha? Kan han mäta, skruva och spika så att det blir snyggt? Vad heter han - tänk om det är en tjej som har huvudrollen. De kan ju ingenting om snickeri tänker Hjalmar (även om han vet att de faktiskt kan det).

Snickaren Hjalmar har en plan


Filmen börjar. Det flyger hammare och det flyger spik. Utan att tänka på det själv duckar Hjalmar i biostolen. Men snabbt sträcker han på sin hals och rätar upp ryggen. Vad coolt. Glasögonen sitter som lim runt hans huvud och sen kommer snickaren. Snickaren från Göteborg på festival. Hjalmar ser sig själv. Det är han. Han verkar ha massvis med kompisar också som är snickare. Hjalmar har en plan. Till och med här mitt i filmen tänker han på det. Att snickaren Hjalmar, 9 år från Göteborg har en plan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar